lördag, december 01, 2007

Jädra hund kom fram!!!

Igår så letade vi i närområdet mot Högåsen igen. Inget resultat..lite hundspår och hundskit i skogen, men kommer de från Troja?? Man vill ju fortfarande att någon ska se henne..men det blir nog svårare för varje dag som går, hon lär ju bara bli skyggare och skyggare för folk :o(
Så ta med hunden ut i skogen när ni är på span så kanske den hittar Troja.

Idag så blir det nog inte så mycket letande, det ösregnar, får bli lite span från bilen bara. Imorgon hoppas jag på bättre väder för då ska vi gå ut i skogen och grilla korv..har fått tips på att det kan locka fram rymligar.

Lägger ut tipsen här nedan:


Min hund försvann – vad ska jag ta mig till!!!


Lugna ner dig och försök lista ut varför hunden försvann! Blev den skrämd av något, hade den orsak att känna sig stött, fick den vittring av något intressant; en löp-tik eller ett djur i skogen? Om det stället, från vilket hunden försvann är obekant för den är det mycket sannolikt att den försöker ta sig hem på egen hand, även om avståndet är långt.


Viktigt att veta är, att en bortsprungen hund oftast går i någon form av psykos där den börjar följa sina primära instinkter, dvs. att hållas vid liv och undvika faror. En rymling brukar inte känna igen sin matte eller husse. Att ropa och skrika efter den tjänar inget till, utan skärrar upp den alltmer.


Sök i små grupper för att inte skrämma rymlingen. Ifall det finns andra hundar i familjen eller någon för rymlingen bekant hund, ta dem till hjälp – rymlingar brukar komma fram till sina fyrbenta vänner (beroende på vad som ”utlöste” rymmningen, det är inte alltid ”familjens hundar” vill ha hem rymlingen…)


Lämna bekanta lukter på det ställe där hunden försvann – något klädesplagg, en skjorta eller jacka och under klädesplagget något att äta. Hundar brukar återvända till stället och med bekanta lukter kan man få den att stanna där.



När man får tips om var hunden håller till kan man försöka fånga den i en fälla. Fällan ska vara så stor att rymlingen ryms att stå i den. Fällan ska helst vara tillverkad av trä och konstruerad så, att den inte skadar hunden. Som bete (inne i fällan) läggs någon mat som doftar långt. Några tiotal meter ifrån fällan kan man lägga små hundfoderbitar i glesa rader i riktning mot fällan, helst dragna från olika håll, eller spruta varm buljong på samma sätt i riktning mot fällan. Runt fällan och in i den läggs också ägarens klädesplagg som lockbete


Man kan också inom det område, där man antar att hunden rör sig, försöka sätta upp en grill, gärna engångsgrillar och grilla korv på ett sådant ställe där lukten av stekt korv fritt svävar iväg möjligast långt. Matlukten brukar locka fram rymlingar. (Det går naturligtvis grilla annat än korv…)




Och sist en mycket viktig sak. Ifall man lyckas få rymlingen inom synhåll så ska man inte försöka springa ifatt hunden utan försöka locka den till sig. Man sätter sig på huk, eller lägger sig raklång på marken och låtsas peta efter något på marken för att väcka hundens uppmärksamhet. Man pratar lugnt som för sig själv, använder för hunden bekanta ord, rabblar upp för hunden bekanta namn men inte hundens eget namn! Det har visat sig att hundens eget namn får den att känna sig hotad! Lyckas man få hunden att komma så nära att man kan fånga den så ska man komma ihåg att fasttagningen måste lyckas på en gång. Ifall man misslyckas är spelet förlorat och man får börja om igen!

// Heléne

1 kommentar:

Anonym sa...

Det första jag kollar på nätet när jag startar min dator är om Troja!!!Följer varje dag och håller tummarna! Önskar såååå att hon kommer hem till sin matte!Hoppas det blir napp med korvgrillning!tror jag blir lika glad som matte hennes!..